Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Berita

Manage PermissionsManage Permissions
RONDAAN MEMBUAHKAN HASIL

TEMBURONG, Selasa 15 Sept - Sebanyak 156 botol minuman keras jenama Label 5 ditemukan semasa rondaan pencegahan jenayah yang dilakukan oleh keanggotaan Balai Polis Temburong di kawasan Kg Buda-Buda, Temburong semalam. 

Rondaan yang dijalankan pada 14 September 2020 sekitar jam 11.50 malam itu menyusuri masuk ke kawasan penurunan perahu Kg Buda-buda dan telah mendapati sebuah kenderaan yang mencurigakan diletakkan di kawasan berkenaan. 

Dalam masa sama, kelihatan kelibat 3 orang individu di mana 2 orang daripadanya sedang memunggah barang manakala seorang lagi berada di dalam perahu. Pihak Polis segera mengambil tindakan dengan menghampiri mereka dan sejurus menyedari kehadiran pihak Polis, 3 orang individu tersebut segera menaiki perahu dan melarikan diri melalui jalan sungai. 

Pemeriksaan di tempat kejadian telah mendapati sejumlah bungkusan hitam dipercayai barang tegahan ditemukan berada di dalam kereta yang menggunakan nombor pendaftaran negara ini. 

2020-09-15 at 15.12 (2).jpeg

Kesemua bahan bukti dibawa ke Balai Polis Temburong bagi siasatan awal dan hasil pemeriksaan telah mendapati sebanyak 156 botol minuman keras jenama Label 5 dikeluarkan daripada bungkusan dan akan diserahkan kepada Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED) bagi siasatan lanjut. 

Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) melalui Daerah Polis Temburong akan sentiasa meningkatkan lagi rondaan pencegahan jenayah dalam hala tuju pembenterasan dan pengesanan terhadap sebarang aktiviti-aktiviti yang negatif yang melanggar perundangan di negara ini. 

Keperihatinan orang ramai juga diutamakan dalam aspek perkongsian maklumat bagi memastikan risikan dan tindakan yang dilakukan terhadap kegiatan-kegiatan seperti penyeludupan ini berhasil dipatahkan sehingga ke akar umbi. Dikeluarkan oleh :
UNIT PERHUBUNGAN AWAM
PEJABAT PESURUHJAYA POLIS
PASUKAN POLIS DIRAJA BRUNEI


Attachments